Primal Body – Primal Self: Yoga Workshop with John Stirk
, 15th – 17th September 2017

Unfortunately John has had to cancel the retreat 15-17th Sep. 2017
If you are interested to hear when the next retreat will happen, send us an email on bornholmyoga@gmail.com / or sign up for our newsletter and we will keep you updated.

John Stirk Yoga Workshop 2017

Go to booking page – reserve your place now

John Stirk will be returning to Bornholm from the 15th – 17th September 201t. He will be holding  a weekend yoga workshop at Bornholm Yoga Center. Watch the video where I talk to John on the telephone and discuss his teaching. We are all very excited to have him back again, and hope that you can make it too. The course always fills up fast so make sure you book early to reserve your space.

PRIMAL BODY – PRIMAL SELF

The Primal Body moves from within itself, functions without the interference of the cerebral cortex and is free from the ideas and methods that tend to revolve around practice. The primal body is activated by the ground and respiration and is connected to the deepest and most ancient parts of the nervous system. As the primal body awakens it clears habit and conditioning, and reveals an enlightening action that lies dormant in all of us. This workshop will use simple attitudes and the breath to unveil a sense of freedom and expression that can be said to be representative of our deepest organic nature. We will explore the possibility of experiencing our primal self.

About John Stirk

John Stirk is one of Englands leading and innovative yoga teachers.

(see video with John below – Dansk artikel om John, se nederst på siden)

If you want to dive deeply into your body and being, come and join us for this unique workshop. If you dont want to have your ideas of what yoga is challenged and questioned, better make sure you never meet John ; -)

His practice and teaching acknowledges bio-mechanics, anatomy, physiology, evolution and eastern/western approaches to self-growth. 
The exploration of movement and asana is accompanied by Johns light-hearted yet profound and inspiring dialogue, with space for insight and realization to occur.

The content is always dependent on where John is with his own practice and enquiry. 
He has been teaching yoga for over 35 years and has been a cranial osteopath for over 40 yrs. He also worked privately with Vanda Scaravelli for many years and studied closely with R.D Laing.

Please notice: this is NOT one of those workshops, where you will find you self among 80 other people, and never get quality attention from the teacher. This workshop has max 20 people, so you will be sure to be seen and guided with lots of attention.

Everybody is welcome, beginners and long time experienced yoga practitioners. We work on an individual level, so what the others do or can is irrelevant. Only thing you need, is your curiosity.

Booking and time schedule

Time schedule:

Friday:
15.15-15.30 latest arrival for tea and registration.
16.00 -19.00 workshop

Saturday:
9.30-9.45 arrival/tea
10-12 workshop
12-15 lunch
15-17 workshop

Sunday
09-09.15 arrival/tea
09.30-11.30 workshop
11.30-14.30 lunch
14.30-16.30 workshop

 

If you have any questions please contact Solveig

Go to booking page – reserve your place now

Price:

3 days of yoga, including 3 x delicious vegetarian lunch:  2950 DKK.

 

Accommodation: you can stay at the center or near by, please contact bornholmyoga@gmail.com for more information

Transport: From Copenhagen you can fly (30 min) or take train or bus + a ferry (3 hours). You can arrive thursday if you like, or catch a train friday morning 06.37 , or take one of the flight options – for more details please email us…

For questions and more information write to bornholmyoga@gmail.com or call tlf. 0045-42307716

Looking forward to see you, practice seriously intense with you, and laugh a lot.

John Stirk  artikel – skrevet af Iben Nielsen, udsnit af artikel fra dansk yoganyt

Iben Nielsen tog til East Dean hvor John Stirk lever, udfører osteopati og underviser i yoga. Hun fortæller:

John havde tidligere opfordret mig til at komme i god tid til en snak før yoga. Jeg blev mødt af en venlig og høflig fyr som jeg antog til at være midt i halvtredserne eller deromkring. Det skulle vise sig at være skudt meget ved siden af, for han fortalte i løbet af weekenden at han blev 66 i november. Det havde jeg virkelig svært ved at tro, da jeg efterfølgende mange gange så ham nærmest danse ind og ud af Chakrasana, hele weekenden. Vi snakkede lidt om hans vej med yoga og osteopati mens vi flyttede en masse klapstole og gjorde salen klar til workshoppen. Vi var vel 30 deltagere, englændere fra London eller East Dean Willage og omegn.

Nogle havde kendt John i mange år via hans behandlinger eller yogaundervisning. En kvinde jeg talte med til frokost om lørdagen, fortalte hvordan hun måske havde lavet alt for mange, lange omgange hovedstand uden tanke på belastning af nakkehvirvlerne. Det havde resulteret i nogle meget smertefulde nakkeproblemer udløst for alvor af en ulykke på en motorcykel. Johns behandlinger havde haft en særdeles positiv virkning på hende, og hun var på workshoppen fordi hun synes rigtig godt om Johns syn på ”the fluids”. Mere om det senere – the fluids.

Lørdagen begyndte i det stille mens John gik rundt og delte ekstra tæpper ud til de mest forfrosne, ligesom han selv hele weekenden havde en stor skotskternet plaid om livet. Han ønskede at starte undervisningen med at føre os alle til et fælles udgangspunkt, en platform hvor vi kunne se lidt på resten af weekenden fra den samme vinkel. En meget blid indlæring af et lille bækkenvip fulgt op af snak om rygsøjlen og derpå en øvelse med egenhændig manipulation af nakken for at løsne i den anden ende af rygsøjlen startede det hele. Gode detaljer til de ellers ret enkle øvelser, og 2 ting jeg hurtigt bed mærke i var Johns gentagne snak om ”The Fluids” og tilsvarende slet ingen snak om åndedrættet. De 2 øvelser med udgangspunkt i rygsøjlens bevægelighed gled videre over i talrige hundestræk og endnu flere bækkenvip.

John ville have os til at huske hvert eneste ledige øjeblik at lave mikro-nakkebevægelser for at løsne op og sætte gang i The Fluids. Jeg følte mig en anelse dum fordi jeg i lang tid IKKE begreb hvad f.. manden talte om, men bare kunne se hvordan han hele tiden lavede de der små bløde og lidt tossede bevægelser med sit hoved. Det var nok det sproglige der gjorde at jeg var en smule fattesvag hmm..: ”Iben, just let the movements be soft and gentle, remember less is more.” John rettede mig så snart han så sit snit til det, og selv i Hundestrækket skulle vi lave de samme nakkebevægelser, såvel som i Hjulet, i Trikonasana, Træet m.fl.

Først da en af de andre piger forbarmer sig og sødt hvisker, at jeg skal tænke på det som om jeg tegner små otte-taller med næsetippen, går det op for mig hvad John vil opnå. Da vi har skiftet en hel del gange fra Hundestræk til rygliggende bækkenvip og tilbage igen, går det også op for mig at John kun har omtalt de øverste nakkehvirvler, grænsende op til underkanten af kraniet. Hans pointe er vores fokus som blidt føres tilbage til de øverste nakkehvirvler og spinalvæsken som skal strømme uhindret op til hjernen og nervesystemet, og hele tiden være i bevægelse. Hver eneste gang vi er i Hunden eller rygliggende er ideen at udførelsen af øvelserne udspringer fra tanken om bevægelighed i nakken i de allerøverste hvirvler. Derfra sker bevægelsen af skuldre og arme og deres stilling.

Senere skifter vi til variation af Hunden med underarme og albuer i gulv, og til Kandharasana skiftevis Hjulet, hvor fokus glider til 6. og 7. nakkehvirvel. John fortæller om hvordan man som osteopat ser på forbindelsen mellem netop disse hvirvler og hjertets velbefindende. Han ønsker at vi blidt skal åbne brystet og der er MANGE bagoverbøjninger. Det er sært at jeg ikke som altid med kraftige bagoverbøjninger føler den dér trang til en modstilling med Apanasana, men måske er det netop som han foreslår, at når man udføre eksempelvis Chakrasana med løftede hæle og stående på forfoden, at så slipper mange for spændinger og fastlåshed i lændedelen. John må jo vide det, for han er godt nok mange gang ind og ud af lige den stilling, og hele tiden med de sjove små nakkebevægelser. Således varierer han også Hjulet med at trække hagen til brystet hver eneste gang.

Vi når frokosten som Johns søde kone Lolly kommer med, en skøn suppe og lækkert brød til som vi spiser i den store sal, mens snakken går om alt mellem himmel og jord. John cirkulerer hyggeligt rundt for at tale med alle. Han spørger venligt om jeg har noget vi skal snakke om, og det lykkes at få lidt tid i enrum. Jeg får luft for min undren over der ikke på noget tidspunkt nævnes noget om vejrtrækningen, mens John bare smiler skævt og svarer noget i retning af, at jeg da vist har et udmærket åndedræt i forvejen, og at han er tilhænger af at kroppen klarer den del selv hvis vi giver lov. Han mener at kroppens væsker er langt vigtigere at nære og holde flydende og at det er nummer 1. i forhold til evolutionsteori og at vi består af ret meget vand! Der er sikkert mere i det, men jeg kommer til kort grundet det engelske og for lidt kendskab til hans undervisning i øvrigt.

Efter frokost er der pause fra snak og yoga og plads til fri leg. Jeg henter en Cafe Latte cafeen der er nabo til Jenny, og går endnu en travetur i det smukke solrige landskab. De mange indtryk fylder og jeg bekræftes nok engang i, at der er mange veje til Rom, og mange måder at gå til yogaen på. Johns indfaldsvinkel og tilgang til yoga asanas er forfriskende ny, men på samme tid også forvirrende og jeg føler at alt vendes op og ned. Her gik jeg og troede at åndedrættet var essensen.

Yoga efter frokost var fyldt med stående stillinger og flere hundestræk på underarme, mens jeg nysgerrigt ventede på at mærke den gennemstrømning af fluids som flere deltagere nævnte at de kunne sanse. Jeg begyndte at føle mig lidt som drengen i eventyret Kejserens Klæder. Det billede ændrede sig dog lidt efter lidt i løbet af eftermiddagen. Måske fordi den konstante tilbagevenden til rygsøjlens bevægelighed i nakke/bryst området og de mange små nakkebevægelser gav så meget bevægelighed at jeg uden problemer befandt mig afslappet i Ardha Mukha Svanasana helt uden den sædvanlige stramhed som gør jeg sjældent arbejder med lige den asana.

Jeg begynder at forstå, at selvom jeg ikke ligefrem har set ”lyset”, så er det ret enestående at jeg ikke har den sædvanlige trang til at sige ”undskyld til ryggen” ved at udføre utallige knæ- til-bryst eller Haren, til trods for de mange kraftfulde Hjul og opadvendte hund. Mystisk!!”…

…“Søndagen startede med et kig på de mange skelet- dele John medbragte, og vi fik et lille studie i anatomi hvor især rygsøjlen blev gennemgået med henblik på gårsdagens øvelser og på hvordan brysthvirvlerne relaterer til hjertet og til den idé John havde om at armene fører os ind i mange af de stående asanas. Jeg kunne ikke lade være med at smile for mig selv over hans konstante mikro- movements midt i talestrømmen, og tog mig selv i at stå som en anden nikkedukke og efterligne.

Ligesom dagen før blev der også om søndagen flettet lidt filosofi ind i al det kropslige, og John fortalte om sin store kærlighed til især Krishnamurti og hans kloge betragtninger. Han talte om hvad klassisk yoga er for ham, og om hvordan ens eget nærvær og intelligens kunne være udgangspunktet for undervisningen. Kan man skabe en ukonventionel undervisning og stadig have respekt for den klassiske yoga. Og hvad er så den klassiske yoga?

Vi legede videre mere med de samme stillinger og enkelte nye mens vi om formiddagen genopfriskede grundsynet på at kropsvæskerne, især spinalvæsken langs rygsøjlen som skulle kunne strømme frit og uhindret. Utthita Trikonasana var MEGET langt fra Iyengar Yoga med de mange alignments, og jeg kan huske at jeg tænkte, at vi mindede lidt om de der små katte eller hunde-dukker, hvor hovedet nikker hvis man slå let til det, fordi det sidder på en fjeder.

Det skønne var at jeg ikke oplevede nogen indre modstand men mere en voksende nysgerrighed og en accept af at vi så sådan ud fordi vi legede med tingene.

John afslørede i frokostpausen søndag, at ikke ret meget af workshoppens var tilrettelagt efter fast program, men udsprang fra hans egen morgenpraksis lørdag morgen samt hans arbejde som osteopat hvor den kraniosakrale del pt. fyldte op. Han tog særligt udgangspunkt i de problemer mange har med bækken/lænden og nakken og alt derimellem. I hele weekenden var det tydeligt at de asanas han mærkede på egen krop ikke var gode for ham, dem stoppede han i og talte om hvor vigtigt det var at lytte. Han opfordrede os til at se på hvordan vi var overfor os selv i vores egenpraksis, om vi rent faktisk anerkendte kroppens nej tak, eller om vi i det hele taget havde tid og ro til at opfange signalerne.”…  “Jeg vil glæde mig til at opleve John igen”

We will be taking bookings very soon. If you have any questions please contact Solveig

Go to booking page – reserve your place now

 

#

Om Solveig Egebjerg

Jeg har 20 års erfaring i at arbejde med krop og sind. Jeg er her for at inspirere dig til at være tilstede lige nu, se og mærke dig selv bevidst, klart og kærligt.

Læs Mere Her
#

Booking Detaljer

Book kurser og retreat via bookingsystemet her. Sørg for at du læser bookingbetingelserne. Du er velkommen til at ringe eller skrive hvis du har spørgsmål.

Book Nu
#

Sådan Finder Du Os


Stort Kort
Røbrovej 9, Gudhjem, Denmark
Phone: (0045) 42 30 77 16

Find Os På Facebook

#

Lad Os Holde Kontakt

#